reklama

"Nikdy jsme Američany z toho neobviňovali. Všechna prohlášení a publikace na toto téma v médiích byly jen nevybíravé dezinterpretace," prohlásil Rogozin na tiskové konferenci, které se zúčastnil i jeho americký protějšek z agentury NASA.

Ruská strana byla podle něj hned po odhalení mikrotrhliny připravena okamžitě evakuovat posádku ISS, pokud by ji hrozilo skutečné nebezpečí. "Naštěstí to nebylo zapotřebí," konstatoval Rogozin.

V noci na 30. srpna z lodi Sojuz připojené k ISS unikal vzduch kvůli dvoumilimetrové mikrotrhlině. Otvor ruští kosmonauti následující den hermeticky uzavřeli záplatami a následně zkontrolovali, že k poklesu tlaku v orbitálním komplexu už nedochází.

Zprvu se odhadovalo, že plášť Sojuzu nejspíše poškodily meteority, později se hovořilo o výrobní vadě, než se v ruském tisku objevila verze, že otvor vyvrtali členové americké posádky. Kvůli onemocnění jednoho z nich chtěli prý záměrným poškozením Sojuzu vyvolat nutnost spěšného návratu na Zemi. Pokud by totiž posádka musela ISS opustit z důvodu nemoci, nikoli kvůli technické poruše, museli by Američané novou kosmickou loď zaplatit.

Spekulace o vině posádky rozvířil tehdy sám Rogozin, který prohlásil, že ruští vyšetřovatelé "věnují pozornost i verzi o záměrném poškození lodi ve vesmíru". Později ale na twitteru uvedl, že "šíření fám a obvinění (vyšetřujícím) expertům nepomáhá a škodí přátelským vztahům na palubě ISS".

Příčiny vzniku mikrotrhliny odborníci nadále zjišťují, uvedla agentura Interfax.