reklama

Terčem kontroverzí se stal díl, který ARD odvysílala 11. listopadu. V kanceláři vyšetřovatelů v něm lze spatřit nálepky a plakáty, které mají pomoci dokreslit politické přesvědčení jedné z postav. Je na nich třeba duhová vlajka, která je symbolem homosexuálů a lesbiček, jméno levicové skupiny Feine Sahne Fischfilet a také text FCK AFD, který by se českou zkratkou dal vyjádřit jako NSRT AFD.

Právě to ale vyvolalo nevoli dotyčné strany, která si veřejnoprávní televizi stěžovala a pohrozila i formální stížností radě, jež na vysílání dohlíží. ARD reagovala tím, že nálepku FCK AFD digitálně odstranila a do svého archivu pořad zařadila bez ní a s poznámkou, že byl upraven. Svůj krok vysvětlila tím, že malá nálepka s textem proti AfD nebyla v několika krátkých záběrech úmyslně.

Krok televize, který mimo jiné kritizovala Mladá unie, tedy mládežnická organizace křesťanských demokratů (CDU), řada lidí vůbec nechápe. Mediální právník Christian Schertz jej hodnotí jako příliš uspěchanou poslušnost, pro níž neexistuje žádná zákonná povinnost. "Vnímám to jako masivní zásah do umělecké a tiskové svobody," řekl serveru Deutschlandfunk Kultur.

Pochopení pro zásah ARD nemá ani režisér a scénárista dotčeného pořadu Eoin Moore, podle něhož je od prvního dílu jasné, že postava vyšetřovatelky Katrin Königové má levicový pohled na svět, což se odráží i na výzdobě její kanceláře.

Kritika se na televizi snesla také od řadových občanů na twitteru nebo na webu seriálu. "Protestuji proti nesmyslné a zbytečné dodatečné (auto)cenzuře a naléhavě prosím všechny zodpovědné, aby tento výborný film znovu dali do původní podoby," napsal ARD například Peter Koch, podle něhož má svoboda umění přednost před citlivostí z jakékoli politické strany.