reklama

Zvolením Prokopčuka do svého čela by významná policejní organizace podle amerických senátorů "udělala kozla zahradníkem". Kreml údajně pravidelně Interpol zneužívá k tomu, aby se zbavil politických oponentů, disidentů a nepohodlných novinářů. Generálmajor Prokopčuk se prý na těchto akcích osobně podílel. Donald Trump by podle autorů prohlášení měl využít svého vlivu k tomu, aby zvolení Prokopčuka zabránil.

Podle názoru Kremlu, který dnes tlumočil mluvčí Dmitrij Peskov, je stanovisko senátorů "vměšováním do volebního procesu" a projevem nátlaku na Interpol.

Kyjevská média dnes přinesla informaci, že ruský kandidát na šéfa Interpolu Prokopčuk je bratrem Ihora Prokopčuka, stálého představitele Ukrajiny v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Podle oficiálního životopisu se Alexandr Prokopčuk narodil v Kyjevě.

Ukrajinské ministerstvo příbuzenský vztah Prokopčuků výslovně nepotvrdilo. Vydalo dnes nicméně prohlášení, podle něhož "válka (v Donbasu) rozdělila podle frontové linie přátele i příbuzné". Ihor Prokopčuk se podle Kyjeva nedopustil ničeho, co by ho mohlo kompromitovat.