Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová se odrazila ode dna? Její podpora mezi voliči o víkendu opět narostla

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Zveřejnění předběžné dohody o vystoupení Británie z Evropské unie takřka způsobilo pád vlády britské premiérky Theresy Mayové, její podpora mezi voliči však o víkendu opět narostla. Nasvědčuje tomu nové vydání průzkumu agentury YouGov pro deník The Times. Zatímco minulý čtvrtek si její odchod z čela vlády přálo 47 procent dotázaných a jen 33 procent ji jako premiérku podporovalo, při šetření z tohoto pondělí a úterý se čísla v podstatě otočila.

Setrvání Mayové v Downing Street preferuje 46 procent ze 1647 respondentů, zatímco její rezignaci žádá 34 procent dotázaných. Mezi voliči Konzervativní strany odpovědělo kladně na otázku "Měla by Mayová zůstat ve funkci?" 60 procent účastníků průzkumu. Podle The Times představují výsledky nového šetření pro Mayovou nejsilnější podporu od loňských předčasných voleb.

Průzkum přichází v momentě, kdy zdánlivě ztrácí dech pokus skupiny euroskeptických konzervativních poslanců vyvolat vnitrostranické hlasování o nedůvěře Mayové. To se na konci minulého týdne jevilo jako nevyhnutelné, vzbouřenci však na spuštění procesu stále nemají dostatečný počet hlasů. Aby na něj došlo, musí předseda poslaneckého klubu obdržet od zákonodárců 48 dopisů vyslovujících lídryni nedůvěru.

Vládě premiérky Mayové mnozí předpovídali rychlý konec, když kvůli výhradám vůči návrhu brexitové dohody minulý čtvrtek rezignoval ministr pro brexit Dominic Raab a ministryně práce Esther McVeyová. Média spekulovala, že zejména odchod Raaba spustí řetězovou reakci. "Zlomovým momentem bylo zřejmě páteční ráno, kdy se ministr životního prostředí Michael Gove rozhodl zůstat. Další zastánci brexitu ve vládě se rychle zařadili za něj," napsal dnes web Politico.

Podle toho je nyní největším problémem pro Mayovou "stávka" poslanců severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), o jejichž hlasy se v britském parlamentu opírá menšinová vláda konzervativců. Představitelé DUP se na protest proti stávající podobě "rozvodové dohody" zdrželi pondělních i úterních hlasování o britském rozpočtu, takže vláda musela přijmout několik opozičních pozměňovacích návrhů.

DUP hrozí, že pokud vláda nezohlední její připomínky k dojednaným podmínkám odchodu z EU, mohla by konzervativcům vypovědět spolupráci. Situace v parlamentu tak pro premiérku Mayovou zůstává nanejvýš zapeklitá. Většina podporující předloženou dohodu o brexitu se zatím nerýsuje a opozice hovoří o tom, že při vzpouře DUP jsou sice konzervativci ve vládě, ale nikoli u moci.

Témata:  Velká Británie průzkumy Theresa Mayová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy