Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcarsko vyběhlo s OSN. Spor o uprchlíky vyřešilo po svém

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Švýcarsko odloží rozhodnutí o tom, zda přistoupí ke globálnímu paktu OSN o migraci, či nikoliv. Oznámila to dnes místní vláda s tím, že chce vyčkat na debatu v parlamentu. Na pořad jednání Národní rady se přitom debata nedostane před prosincovou konferencí v Marrákeši, kde by měly členské státy OSN dohodu podepsat. Švýcarští zástupci se tak schůzky v Maroku vůbec nezúčastní. Informoval o tom list Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Už v říjnu přitom švýcarská vláda s určitými výhradami souhlasila, že se k paktu OSN připojí. Vyjádřila přesvědčení, že je dohoda v zájmu Švýcarska a většinu jejích ustanovení už beztak plní. To zopakovala i dnes a dodala, že po parlamentní debatě pravděpodobně k paktu přece jen přistoupí.

Naopak ústavní výbor švýcarského parlamentu začátkem listopadu doporučil, aby se země k dohodě nepřipojovala. Cíle paktu by se podle výboru totiž mohly dostat "do rozporu se švýcarským právem".

Globální pakt o migraci má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, jeho cílem je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi. Dohoda se zabývá mimo jiné tím, proč lidé migrují, jak migranty chránit, jak je v nových zemích integrovat nebo jak umožnit jejich návrat domů.

Nezávazná dohoda schválená v červenci všemi zeměmi OSN kromě Spojených států, kterou by měly státy podepsat 10. a 11. prosince v Marrákeši, ale později narazila u řady států na odpor. Připojit se k ní nechtějí například Česko, Rakousko, Maďarsko, Polsko či Izrael. Také australský premiér Scott Morrison dnes oznámil, že jeho země dohodu nepodepíše. Diskuse pakt vyvolal ale také uvnitř vládních stran v Německu či v Belgii.

Témata:  Švýcarsko uprchlíci migrace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy