reklama

Mojsejev podle Bellingcat operoval nejen na Balkánu, ale prý mohl být zapleten i do konfliktu s proruskými separatisty v Moldavsku a patrně působil také v Polsku, Bulharsku a na Ukrajině.

Mojsejev je podle katastrálních údajů v Moskvě sousedem Alexandra Miškina, jednoho z agentů GRU podezřelých z otrávení bývalého důstojníka GRU a britského špióna Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v anglickém Salisbury. Byt dostal od státu jen pár měsíců po Miškinovi a po dalším podezřelém z otravy Skripalových, Anatoliji Čepigovi. Ti kromě bytů obdrželi od prezidenta Vladimira Putina vysoké vyznamenání Hrdina Ruska.

Falešný "Popov", který po Evropě cestoval jako fotoreportér či jako pojišťovací agent, měl v dokladech uvedenu moskevskou adresu, kde ve skutečnosti žijí starší manželé, kteří o "Popovovi" v životě neslyšeli.

Černá Hora se ke značné nelibosti Ruska připojila k NATO v roce 2017. Prokuratura této malé balkánské země rok před vstupem do NATO obvinila skupinu srbských nacionalistů a dva Rusy z plánování převratu a atentátu na tehdejšího prozápadního premiéra a nynějšího prezidenta Mila Djukanoviče.

U soudu mezitím zaznělo svědectví, podle kterého pokus o převrat financovaly ruské zpravodajské služby prostřednictvím "Popova" a Eduarda Šišmakova z GRU. Černohorská opozice tato tvrzení zpochybňuje a Moskva jakoukoli účast na údajné přípravě převratu popírá.