reklama

Kalifornie se ve středu po šesti měsících dočkala prvního vydatného deště, což práci hasičům výrazně usnadnilo. Ještě v pondělí úřady uvedly, že uhašení požáru očekávají nejdříve na konci měsíce. Po lijácích je pod kontrolou 95 procent plamenů a další očekávané srážky, které podle meteorologů do neděle přinesou až 7,5 centimetru deště, by mohly pomoci ke kompletnímu uhašení požáru.

Déšť, který pomáhá hasičů, současně komplikuje práci stovek záchranářů pátrajících v troskách vyhořelých domů, zničených autech i ve spáleném regionu po lidských tělech. Kvůli vodě se ale popel mění v mazlavé bahno, které je obtížné prohledávat.

Promáčené svahy, které dosud zpevňovala vegetace, se navíc stávají nestabilní a hrozí, že se sesunou. Šerif Kory Honea z postiženého okresu Butte již varoval, že některé lidské pozůstatky se tak nemusí nikdy najít. "To, co hledáme, jsou často velmi malé části kostí," uvedl. "Určitě je možné, že se nám je nepodaří najít všechny," dodal.

Kalifornii tento měsíc trápil ještě požár v blízkosti Los Angeles, který byl prohlášen za uhašený ve středu. Zde si živel vyžádal tři mrtvé.