Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je po bitvě. Požár v Kalifornii uhašen, vyžádal si 83 mrtvých

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Ohnivý živel na severu Kalifornie, který je v tomto americkém státě nejtragičtějším lesním požárem za poslední století, mají hasiči takřka pod kontrolou. Aktuální bilance udává 83 mrtvých a přes 500 pohřešovaných. Plameny se hasičům podařilo zkrotit díky vydatnému dešti, ve zpustošených oblastech bez vegetace ale nyní hrozí sesuvy půdy.

Kalifornie se ve středu po šesti měsících dočkala prvního vydatného deště, což práci hasičům výrazně usnadnilo. Ještě v pondělí úřady uvedly, že uhašení požáru očekávají nejdříve na konci měsíce. Po lijácích je pod kontrolou 95 procent plamenů a další očekávané srážky, které podle meteorologů do neděle přinesou až 7,5 centimetru deště, by mohly pomoci ke kompletnímu uhašení požáru.

After 15 days of a runaway inferno, the raging #CampFire that has killed 84 people and destroyed more than 13,000 homes in Northern California, is 95 percent contained, with rain helping extinguish hot spots and smoldering blazes. https://t.co/mQDk3bUOOB (Getty Images) pic.twitter.com/h5ELFwuQq0

— USA TODAY (@USATODAY) 23. listopadu 2018

Déšť, který pomáhá hasičů, současně komplikuje práci stovek záchranářů pátrajících v troskách vyhořelých domů, zničených autech i ve spáleném regionu po lidských tělech. Kvůli vodě se ale popel mění v mazlavé bahno, které je obtížné prohledávat.

Promáčené svahy, které dosud zpevňovala vegetace, se navíc stávají nestabilní a hrozí, že se sesunou. Šerif Kory Honea z postiženého okresu Butte již varoval, že některé lidské pozůstatky se tak nemusí nikdy najít. "To, co hledáme, jsou často velmi malé části kostí," uvedl. "Určitě je možné, že se nám je nepodaří najít všechny," dodal.

Kalifornii tento měsíc trápil ještě požár v blízkosti Los Angeles, který byl prohlášen za uhašený ve středu. Zde si živel vyžádal tři mrtvé.

Témata:  požáry v USA požáry

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy