Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irák ničí mohutné záplavy, desítky lidí zemřely

Irák
Irák
Foto: cabinet.gov.krd

Nejméně 23 obětí si vyžádaly záplavy v Iráku, kde silné lijáky v noci na dnešek postihly zejména jeho severní provincie. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na místní úřady. Na 3000 lidí přišly také o střechu nad hlavou v provincii Saláhaddín.

V provincii Ninive zemřelo podle sdělení místní policie devět dětí v uprchlickém táboře. Několik dalších obětí a nejméně 20 zraněných si záplavy vyžádaly v hlavním městě této provincie Mosulu.

Sedm lidí zemřelo a mnoho domů bylo zničeno v důsledku povodní v provincii Saláhaddín v okolí města Širkát, které leží jižné od Mosulu. Několik lidí se po záplavách pohřešuje v provincii Kirkúk. Podle státní tiskové agentury postihly záplavy i jižní provincii Zikár, kde při zřícení podmáčeného domu zemřeli dva lidé.

Místní úřady požádaly o pomoc federální vládu, která do postižených oblastí poslala vrtulníky a těžkou armádní techniku. I v dalších dnech očekávají meteorologové v Iráku silné deště.

Infrastruktura v Iráku je zničená několikaletými boji proti radikálům z organizace Islámský stát, kterou se vládním jednotkám podařilo porazit loni koncem roku.

Témata:  Irák povodně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy