Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příbuzným obětí letu MH17 došla trpělivost. Podali stížnost proti Rusku

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Zde na úlomcích letadala jsou vidět dirky po střepinách raketového systémmu BUK.
Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Zde na úlomcích letadala jsou vidět dirky po střepinách raketového systémmu BUK.
Foto: Dutch Safety Board

Příbuzní 55 Nizozemců, kteří v roce 2014 zahynuli při sestřelení malajsijského boeingu nad východoukrajinským Donbasem, se dnes se stížností proti Rusku obrátili na Evropský soud pro lidská práva (ESLP). S odvoláním na právního zástupce skupiny o tom dnes informoval server nizozemské veřejnoprávní stanice NOS.

Mezinárodní tým vyšetřovatelů pod vedením expertů z Nizozemska letos v květnu uvedl, že letadlo Boeing 777 sestřelila raketa Buk odpálená z mobilního odpalovacího zařízení, které patřilo 53. brigádě ruské protivzdušné obrany s posádkou v Kursku.

Raketa byla odpálená z okolí obce Pervomajskyj jižně od města Snižne. Tento prostor byl tehdy a je i teď pod kontrolou proruských separatistů. Moskva obvinění důrazně odmítá a tvrdí, že odpovědnost za sestřelení letounu nese ukrajinská armáda.

"Rodiny obětí trpí kvůli chování Ruska, které stále popírá jakýkoli podíl na havárii, odmítá spolupracovat s vyšetřovateli a šíří mylné informace," prohlásil dnes obhájce skupiny Veeru Mewa, podle nějž se proto jeho klienti dnes obrátili na evropský soud.

Katastrofa letu MH17 si v létě 2014 vyžádala životy všech 298 lidí na palubě. Většinu cestujících tvořili Nizozemci, byli mezi nimi ale také Australané a občané dalších osmi zemí.

Témata:  sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou Nizozemí Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy