Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Afghánistánu byl zabit americký voják, letos po osmé

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Příslušník amerických ozbrojených sil byl dnes zabit v Afghánistánu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na velitelství podpůrné mise Severoatlantické aliance v této zemi. Podle Reuters jde o osmého amerického vojáka, který letos v Afghánistánu přišel o život.

Jméno zabitého vojáka ani podrobnosti o okolnostech, kdy a kde přišel o život, nebyly oznámeny.

USA a NATO se formálně stáhly z bojů v Afghánistánu v roce 2014, ale v zemi v současnosti podle Pentagonu působí okolo 14.000 amerických vojáků. Jejich hlavním posláním je vést a podporovat afghánské síly v boji proti radikálnímu hnutí Tálibán, jehož vládu svrhla Američany vedená invaze v roce 2001, podniknutá v odvetě za teroristické útoky v USA.

Od té doby bylo v Afghánistánu zabito více než 2400 Američanů, v dosud nejdéle trvajícím konfliktu, jaký Spojené státy vedly.

Letos v Afghánistánu přišli o život čtyři Češi. Posledním byl vojenský kynolog Tomáš Procházka, který zemřel 22. října v provincii Herát, když afghánský voják zahájil střelbu na projíždějící české vozidlo.

Agentura AP dnes podotkla, že mezinárodní síly v posledních měsících utrpěly útoky zevnitř, tedy případy, kdy na západní vojáky začali střílet afghánští vojáci či policisté.

Témata:  Afghanistán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy