reklama

Britská vláda v krátkém prohlášení uvedla, že článek smlouvy o brexitu, se kterým mělo Španělsko problém, nijak nepředurčuje územní rozsah v budoucnosti uzavíraných smluv mezi Velkou Británií a Evropskou unií.

Španělský premiér v Madridu odpoledne prohlásil, že EU a Británie ohledně Gibraltaru přijaly požadavky jeho vlády. Na summitu hodlá dohodnuté podmínky brexitu podpořit.

Španělé v minulých dnech na poslední chvíli zdramatizovali přípravu nedělní vrcholné schůzky požadavkem jasné garance toho, že jakékoliv budoucí dohody týkající se Gibraltaru budou dojednávány přímo mezi Madridem a Londýnem.

Dnešní řešení, na jehož vzniku pracovali diplomaté přes noc, tak znamená zelenou pro summit v neděli dopoledne. Šéf vrcholných unijních schůzek Donald Tusk okamžitě poslal do hlavních měst příslušnou pozvánku.

Napsal v ní, že sedmadvacítka obstála v testu jednoty a solidarity. Premiérům a prezidentům doporučí podpořit dokumenty související s britským odchodem na konci března 2019.

V Bruselu ještě dnes v podvečer jedná s Tuskem i šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem britská premiérka Theresa Mayová.

Problém měla španělská vláda s článkem 184 návrhu dohody, který v zásadě velmi obecně uvádí, že EU a Británie mají zájem v budoucnu v dobré víře a rychle uzavřít dohody o budoucích vztazích tak, aby mohly začít platit ihned po konci přechodného období.

Britská vláda nyní veřejně článek interpretovala v tom smyslu, že se v něm nikde nehovoří o územním rozsahu podobných smluv a nikde v něm tedy nestojí, že se musí týkat stejných území jako samotná smlouva o brexitu. Ta se totiž pochopitelně vztahuje i na Gibraltar.

Britský velvyslanec při EU Tim Barrow zároveň v doprovodném dopise zdůraznil, že interpretace nemění nic na postoji britské vlády, která hodlá o budoucích smlouvách vždy vyjednávat jménem všech území, za jejichž vnější vztahy je odpovědná.

Smlouva o vystoupení definuje samotné podmínky odchodu Británie, týká se práv občanů, finančního vyrovnání, obsahuje pojistku pro udržení volné hranice mezi Irskem a Severním Irskem a další body.

Dohoda také ustavuje přechodné období do konce roku 2020, které může být "o rok či dva" prodlouženo. Právě v této době chtějí EU a Británie uzavřít klíčové smlouvy o budoucích ekonomických či bezpečnostních vztazích - jejich územní rozsah ovšem ke klidu španělského premiéra není nijak předem definován.