Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při útok v Sýrii zemřelo pět civilistů, z toho tři děti

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Při ostřelování povstaleckých oblastí v syrské provincii Idlib vládními jednotkami dnes zahynuly tři děti a dvě ženy, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Vesnice Džardžanáz, která se stala terčem náletu, leží na okraji demilitarizované pásma, na němž se dohodly Rusko a Turecko, napsala agentura Reuters.

Idlib je poslední ze syrských provincií, kterou ovládají radikálové a odpůrci syrské vlády. Armáda měla v úmyslu zahájit ofenzivu, kterou ale zabrzdila právě rusko-turecká dohoda uzavřená v září.

Demilitarizované pásmo má být až 20 kilometrů široké a má vést mezi pozicemi armády a povstalců. Mělo by být na území Idlibu a také sousedních provincií. I po uzavření dohody se nicméně v oblasti na severozápadě Sýrie odehrávají ojedinělé přestřelky.

Vyostření bojů v Idlibu, kde žijí asi tři miliony lidí, by podle varování OSN znamenalo obrovskou humanitární katastrofu. Idlib z velké části kontrolují různé povstalecké skupiny a radikálové, z nichž nejvýznamnější je teroristická organizace Haját Tahrír aš-Šám, známá také jako syrská Al-Káida.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy