Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při útok v Sýrii zemřelo pět civilistů, z toho tři děti

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Při ostřelování povstaleckých oblastí v syrské provincii Idlib vládními jednotkami dnes zahynuly tři děti a dvě ženy, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Vesnice Džardžanáz, která se stala terčem náletu, leží na okraji demilitarizované pásma, na němž se dohodly Rusko a Turecko, napsala agentura Reuters.

Idlib je poslední ze syrských provincií, kterou ovládají radikálové a odpůrci syrské vlády. Armáda měla v úmyslu zahájit ofenzivu, kterou ale zabrzdila právě rusko-turecká dohoda uzavřená v září.

Demilitarizované pásmo má být až 20 kilometrů široké a má vést mezi pozicemi armády a povstalců. Mělo by být na území Idlibu a také sousedních provincií. I po uzavření dohody se nicméně v oblasti na severozápadě Sýrie odehrávají ojedinělé přestřelky.

Vyostření bojů v Idlibu, kde žijí asi tři miliony lidí, by podle varování OSN znamenalo obrovskou humanitární katastrofu. Idlib z velké části kontrolují různé povstalecké skupiny a radikálové, z nichž nejvýznamnější je teroristická organizace Haját Tahrír aš-Šám, známá také jako syrská Al-Káida.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy