Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie uklízí po sobotních demonstracích. Dát město do pucu zabere tři dny

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

K úklidu "nejkrásnější ulice na světě", pařížské třídy Champs-Elysées, bude po sobotní demonstraci proti zvýšení cen pohonných hmot a ekonomickým reformám prezidenta Emmanuela Macrona zapotřebí dvou až tří dnů, uvedla dnes francouzská stanice BFMTV na svém webu. K úklidu trosek po potyčkách demonstrantů s policejními těžkooděnci byla dnes nasazena i těžká technika.

"Krajinu po bitvě" podle reportérů dnes ráno lemovaly vyvrácené semafory, vrak shořelých vozidel a rozbité výlohy. Všude leží vypálené granáty se slzným plynem. Utrpěla i slavná restaurace Fouquet's. Na stovce metrů ulice demonstranti vytrhali dlažební kostky, které pak házeli po příslušnících pořádkových silách.

Od prvních hodin dnešního dne se do úklidu pustily bagry, čistící vozy a další technika. Ale podle BFMTV úklidové čety čeká dlouhá dřina, než vše dají do pořádku.

"Mám dojem, že tu byla válka," povzdychla si starostka pařížského osmého obvodu Jeanne d'Hauteserre v rozhlasové stanici Francie Info nad zdevastovanou třídou.

Pařížská prefektura se v bilanci sobotní demonstrace v hlavním městě nakonec dopočítala 24 zraněných, včetně pěti policistů, z nichž jeden má popálené slabiny, uvedl web BFMTV. Podle listu Le Parisien policie v Paříži zadržela 103 lidí; 101 z nich skončilo v cele.

Témata:  Francie Paříž demonstrace ve Francii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy