Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker chválí dohodu o brexitu. Podle něj je to jediná možnost

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Dohodu o odchodu Británie z Evropské unie, kterou dnes podpořil summit EU, označil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker za "jedinou možnou" a "nejlepší" pro všechny strany. Předseda Evropské rady Donald Tusk na společné tiskové konferenci s Junckerem upozornil na úskalí nadcházející ratifikace této dohody, kterou připravili unijní a britští vyjednavači a která čelí námitkám v britském parlamentu.

"Toto je nejlepší možná dohoda. Vyzývám ty, kteří ji musí ratifikovat, aby to měli na paměti. Toto je nejlepší řešení pro Spojené království, nejlepší pro Evropu, to je jediná možná dohoda," prohlásil Juncker.

"Před námi je složitý proces ratifikace a dalších vyjednávání. Ale - ať to dopadne jakkoli - jedno je nezpochybnitelné: zůstaneme nejlepšími přáteli až do konce našich dnů a ještě o den déle," prohlásil Tusk.

Oba unijní vůdci odmítli spekulovat o případných důsledcích, jaké by mělo, kdyby britská premiérka neprosadila schválení dohody v britském parlamentu.

Juncker vzkázal, že "budou zklamáni" všichni, "kdo si myslí, že odmítnutím této dohody by mohli získat něco lepšího".

Dohoda na 585 stranách upravuje okolnosti brexitu, týká se například udržení práv občanů EU v Británii po odchodu země z bloku či vyrovnání britských finančních závazků vůči unii. Řeší i přechodné období po brexitu do roku 2020. Šéfové států a vlád na summitu vyzvali příslušné instituce k ratifikaci dohody tak, aby mohla platit od 30. března 2019, tedy od chvíle, kdy Británie přestane být součástí unie. Mayovou ale ještě čeká složitý úkol: získat pro dokument podporu ve skepticky naladěném britském parlamentu.

Témata:  Jean-Claude Juncker EU Brexit

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy