Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude, když Británie dohodu odmítne? Podle Babiše má EU jednotný plán

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Pokud britský parlament odmítne potvrdit dojednaný text smlouvy o brexitu, očekává český premiér Andrej Babiš okamžité svolání mimořádného summitu ostatních 27 zemí Evropské unie. Sedmadvacítka, která dnes na vrcholné schůzce v Bruselu text dohody o 585 stranách podpořila, by se podle něj poradila a v každém případě nadále postupovala jednotně.

Přes nejistou britskou vnitropolitickou situaci ale český premiér nyní očekává, že britští poslanci dohodu, se kterou už souhlasila vláda premiérky Theresy Mayové, v prosinci schválí.

"Já si myslím, že to dopadne dobře. Určitě je pro Británii výhodné, aby tuto dohodu britský parlament ratifikoval," prohlásil Babiš.

Odmítnutí dohody v britském parlamentu, kde nyní Mayová nemá jistou většinu, by mohlo znamenat, že Británie 29. března 2019 opustí evropský blok formou takzvaného "tvrdého brexitum", tedy bez dohody a se všemi příslušnými důsledky pro obchodní i další vzájemné vztahy.

"My samozřejmě jsme připraveni to řešit (případné britské odmítnutí). Ale skutečně s tím nepočítáme, počkejme si do toho prosince," poznamenal český premiér. Doufá, že britský parlament smlouvu o vystoupení země z EU odhlasuje ještě před řádným summitem EU, který je plánovaný na 13. a 14. prosince.

Témata:  EU Andrej Babiš Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy