Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o brexitu je ta nejlepší možná, pochvaluje si Mayová

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Britská premiérka Theresa Mayová dnes z Bruselu vzkázala, že dojednaná dohoda o odchodu země z EU je nejlepší možná a splňuje to, co si britští občané přáli, když před více než dvěma lety hlasovali v referendu pro brexit. Dohoda podle ní znamená konec volného pohybu osob a návrat kontroly nad britskými hranicemi, konec vysokých každoročních plateb do unijního rozpočtu i návrat plné kontroly nad britskými zákony.

Dohoda ale také podle ní zaručí, že Británie bude mít s Evropskou unií hospodářské partnerství těsnější než jakákoli jiná země. "Je to dobré pro byznys a je to v našem národním zájmu," zdůraznila premiérka. Potřeba je také zachovat trvající úzké bezpečnostní partnerství.

Na tiskové konferenci po mimořádném unijním summitu, na kterém text dohody podpořili premiéři a prezidenti ostatních 27 zemí evropského bloku, se Mayová obrátila "přímo na britské občany". Dnešek totiž podle ní neznamená jen konec složité fáze vyjednávání s unií, ale také začátek vnitřní britské debaty v nadcházejících týdnech.

O dohodě bude parlament v Londýně hlasovat ještě před Vánoci, uvedla premiérka, jejíž vláda 585stránkový dokument podpořila v polovině listopadu. Prosazení dokumentu ve skepticky naladěném britském parlamentu ale nebude pro Mayovou jednoduché; dohodu odmítá nejen opozice, ale i část jejích vlastních konzervativních poslanců.

"Bude to jedno z nejdůležitějších hlasování za mnoho let. Bude na něm záležet, zda se společně posuneme ke světlejší budoucnosti, nebo otevřeme dveře dalšímu rozdělení a nejistotě," řekla Mayová. Britové podle ní už nechtějí ztrácet čas hádkami o brexitu.

"Takže já tuto dohodu vezmu zpět do sněmovny, jistá si tím, že jsme dosáhli nejlepší možné dohody, a optimistická ohledně budoucnosti země," prohlásila.

Mayová také připomněla, že dohoda znamená konec britské účast v unijní společné zemědělské politice a uvolňuje britské rybáře z unijních pravidel rybolovu.

Dohoda podle Mayové zachovává ústavní integritu Velké Británie, všechny části země jsou součástí jednoho celního prostoru, a nic se nemění například na postavení Gibraltaru. "Ať nikdo nemá žádné pochyby, o budoucím partnerství budeme jednat jménem všech britských území, včetně Gibraltaru. Jsem hrdá na to, že Gibraltar je britský, a na jeho ústavním pořádku se nic měnit nebude," řekla.

Dohoda také zachová úspěchy dvou desetiletí mírového procesu v Severním Irsku, ujistila Mayová.

Témata:  Brexit Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy