Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irák sužují silné deště, vyžádaly si 21 mrtvých

Irák, centrum Bagdádu
Irák, centrum Bagdádu
Foto: dia.mil

Nejméně 21 lidí zemřelo a desítky dalších přišly o střechu nad hlavou kvůli silným dešťům, které již dva dny sužují Irák. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na prohlášení iráckého ministerstva zdravotnictví a OSN. Mezi mrtvými jsou i ženy a děti, dalších nejméně 180 osob utrpělo zranění.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví se některé z obětí utopily, jiné zemřely při dopravních nehodách, byly zasaženy elektrickým proudem nebo zahynuly v troskách zřícených domů.

Irák i okolní země bojují s intenzivními srážkami již několik týdnů. Nejvíce je postižen sever země, kde musely opustit své domovy desetitisíce lidí. Podle OSN tam potřebuje pomoc na 10.000 obyvatel provincie Saláhaddín a 15.000 v provincii Ninive, jsou mezi nimi i rodiny žijící v uprchlických táborech.

V Mosulu, který byl kdysi baštou radikálů z Islámského státu, silné bouřky zničily dva provizorní mosty přes řeku Tigris rozdělující město. Mosty byly přitom dosud jedinou spojnicí mezi východní a západní části Mosulu, ty původní byly totiž vybombardovány při náletech proti islamistům.

Témata:  Irák déšť

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy