Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt udělil tresty smrti za vraždu prokurátora

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Egyptský nejvyšší odvolací soud potvrdil rozsudky smrti nad devíti osobami souzenými za podíl na vraždě bývalého generálního prokurátora Hišáma Barakáta. Informovala o tom agentura AP. Barakát zahynul v roce 2015 na následky zranění, jež utrpěl při pumovém útoku.

Kasační soud rovněž zmírnil tresty šesti dalším odsouzeným - místo rozsudku smrti stanovil doživotní vězení. Ve stejném případu soud nižší instance již v červenci 2017 udělil 15 souzeným trest doživotí, osmi 15 let vězení a patnácti dalším desetiletý trest.

Všichni byli obžalováni z vraždy, spiknutí za účelem vraždy, držení zbraní a munice a držení výbušných zařízení, napsal egyptský deník Al-Ahrám. Obvinění proti jedné osobě, které ve vězení zemřela, byla stažena.

Barakát dohlížel na procesy s tisícovkami islamistů a atentát se označoval za první útok na takto vysoce postaveného egyptského činitele za 25 let. Egypt pak zpřísnil protiteroristické zákony a rozšířil pravomoci policie. Podle egyptského ministerstva vnitra atentát naplánovali islamisté z Muslimského bratrstva a palestinského Hamasu, avšak obě skupiny to popřely.

Témata:  Egypt

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy