Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlavní dodavatelé zbraní Saúdské Arábii? V top desítce je i ČR

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Dánsko oznámilo pozastavení armádních dodávek Saúdské Arábii. Doplnilo tak další evropské státy, které k tomuto kroku vyzval Evropský parlament. Nicméně, Saúdská Arábie se nemusí bát, že by neměla dostatek zbraní od jiných států. Její největší armádní dodavatelé, Velká Británie a Francie, se nechystají k připojení se k zbrojnímu embargu vůči Saúdské Arábii.

Dánsko a Finsko ve čtvrtek oznámily, že nebudou dále dodávat zbraně Saúdské Arábii. Dánsko jako důvod uvedlo jak Saúdy vedenou válku v Jemenu, která je momentálně považována za jednu z nejhorších humanitárních katastrof současnosti, tak vraždu saúdského novináře Džamála Chášakdžího. Finsko uvedlo jako důvod pouze válku v Jemenu.

Německo se již v říjnu  rozhodlo k tomuto kroku. Na rozdíl od Dánska a Finska, jejichž armádní dodávky jsou prakticky zanedbatelné, Německo se celkově řadilo mezi pět největších armádních dodavatelů pro Saúdskou Arábii v letech 2013 až 2017, podle odhadů Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Podle nejčerstvějších oficiálních statistik EU (z roku 2016) bylo Německo na třetím místě, co se týče armádních dodávek Saúdské Arábie. Během let 2016-2017 Německo zvýšilo svůj vojenský export z 14 miliónů dolarů na 105 miliónů dolarů, uvádí SIPRI.To se nyní zřejmě změní.

Podle údajů SIPRI je dlouhodobě největším evropským dodavatelem zbraní Velká Británie, která se měla podílet až 23% na všech armádních obchodech v hodnotě 0,5 miliónů dolarů a výše. Podle statistik EU je nicméně nyní UK na druhém místě. SIPRI poukazuje na to, že vlivem politického tlaku Spojené království snížilo objem armádních dodávek Saúdské Arábii. V roce 2016 dodalo uskutečnilo armádní obchody se Saúdskou Arábií v hodnotě 843 miliónů dolarů, v roce 2017 byly uskutečněny dodávky zbraní v hodnotě 436 miliónů dolarů.

Velká Británie nicméně zatím neoznámila, že by se chystala na zmrazení dodávek jako Německo, Finsko či Dánsko. Bývalý ministr pro brexit Dominic Raab řekl, že Británie se nedopustí „přehnané reakce“ co se týče vraždy Chášakdžího a neohrozí tisíce pracovních pozic, které závisí na dobrých vztazích s královstvím.

Podle statistik EU Francie v roce 2016 předběhla Spojené království na pozici největšího evropského dodavatele zbraní Saúdská Arábii. Dle statistik SIPRI měla Francie v letech 2013-2017 4% podíl na celkovém světovém objemu dodávek zbraní Saúdské Arábii. I její dodávky ale v posledních letech padly dolů – v roce 2015 to měly být dle SIPRI v hodnotě 174 miliónů dolarů, v roce 2016 číslo pokleslo na 91 miliónů dolarů a v roce 2017 měly dodávky hodnotu jen 27 miliónů dolarů.

Francie nicméně zůstává po USA a Rusku největším dodavatelem zbraní na světě, přičemž více jak 60% jejího odbytu tvoří Blízký východ, podle nedávné francouzské vládní zprávy. Francouzský prezident Emmanuel Macron se minulý měsíc vyhnul otázce novinářů, zda-li se přidá k Německu k bojkotu prodeje zbraní Saúdské Arábii. Macron však uvedl, že nevidí morální souvislost mezi vraždou Chášakdžího a dodávkami francouzských zbraní Saúdské Arábii.

Evropskou hlavní desítku dodavatelů zbraní Saúdské Arábii podle statistik EU tvoří kromě Francie, Velké Británie a Německa též Itálie, Bulharsko, Španělsko, Belgie, Polsko, Rumunsko a Česká Republika. Španělské ministryně obrany zvažovala, že zhatí dodávku 400 naváděných střel kvůli obavám z jejich použití v jemenské válce, z tohoto plánu ale musela odstoupit pod tlakem španělských pracovníků.

Český prezident Miloš Zeman řekl, že Česká Republika odstoupí k zbrojnímu embargu jen, pokud by bylo mezinárodní. Jinak by její místo ihned vyplnily jiné evropské státy, sdělil prezident deníku MF Dnes.

Největším celosvětovým dodavatelem zbraní Saúdské Arábii zůstávají Spojené státy, které za Trumpovo působení ještě zvýšily objem armádních zakázek. Americký prezident si stojí za tím, že jím prosazovaná armádní zakázka pro Saúdskou Arábii ve výši 100 miliard dolarů je velice výhodná pro americkou ekonomiku a že kdyby USA od ní ustoupily, jen by tím udělaly radost Číně a Rusku.

Podle SIPRI nicméně Rusko dodává Saúdské Arábii tak malý objem zbraní, že jej vůbec nezařazuje do své databáze. Čína je na tom o něco lépe, zvláště v posledních letech je pozorovatelný jistý nárůst. Saúdská Arábie si od ní kupuje převážně její armádní drony.

Témata:  Saúdská Arábie zbraně Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy