reklama

Zeman Rivlinovi řekl, že ho inspirovala jeho myšlenka o Izraeli jako jednom státě se dvěma národy. Myšlenku označil za provokativní. "Všechny velké a hluboké myšlenky jsou provokativní," řekl.

Je proto zvědav na Rivlinovy argumenty. "Protože mnoho desetiletí je tady diskuze o dvou nezávislých státech. Ale popravdě já vůbec nevidím nezávislý stát v Gaze, protože vnímám Hamás jako teroristickou organizaci a ne jako stát," řekl Zeman při společném vystoupení s Rivlinem před zahájením vlastního jednání.

Poznamenal, že Českou republiku pojí s Izraelem konkrétní a ne jen formální přátelství. Rivlina pozval na další návštěvu Česka. Izrael označil za svou "druhou zemi" a vyjádřil přání, aby se Česko stalo druhou zemí i pro Rivlina. Ten mu odpověděl, že pokud bude ČR jeho druhou zemí, stane se golemem.

Podle Rivlina je česko-izraelské přátelství velmi silné, ocenil spolupráci například v technologiích nebo investicích. Poznamenal, že společné přátelství je v současné době potřeba více než dříve.

Po vyjádření pro média se oba prezidenti odebrali na jednání, na která je doprovodí na české straně i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a čtyři ministři včetně místopředsedy vlády a ministra životního prostředí Richarda Brabce nebo ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové.

Zeman do Izraele přiletěl v neděli. Položil květiny u hrobu významného sionisty Theodora Herzla, večer se pak setkal s podnikateli. Dnes odpoledne navštíví Kneset, kde pronese projev. Poté se zúčastní státní večeře. V úterý poobědvá s premiérem Benjaminem Netanjahuem a odpoledne otevře Český dům.