reklama

IS byl v Rakce poražen loni v říjnu po několikaměsíčních ničivých bojích, v nichž pozemní jednotky podporovala letecká koalice vedená Spojenými státy.

Mezi 516 těly vyzdviženými z nově objeveného hrobu jsou podle syrských představitelů členové IS i civilisté. Na místě pracují dělníci a forenzní lékař. Těla jsou dokumentována podle pohlaví, stáří, oblečení, typu zranění, příčiny smrti i pozice v hrobě.

Mezinárodní organizace ochránců lidských práv opakovaně upozorňují na to, že místní týmy potřebují větší podporu forenzních odborníků a také další pracovníky. Smyslem je objevit mrtvé co nejrychleji a shromáždit důkazy pro případné soudní stíhání viníků.

Město Rakka bylo dobyto po tvrdých bojích, které trvaly několik měsíců. Na porážce IS se podílely arabsko-kurdské milice známé jako Syrské demokratické síly (SDF). Podporovala je mezinárodní koalice vedená Spojenými státy.

Rusko, které je spojencem Damašku, krátce po dobytí Rakky tuto koalici obvinilo ze špatné taktiky. "Prudké bombardování" podle Moskvy usmrtilo tisíce civilistů. Koalice ale tvrdí, že se snažila ztráty mezi civilním obyvatelstvem minimalizovat. Rusko bylo z podobně brutálního postupu obviněno při osvobozování severosyrského Halabu (Aleppa) v roce 2016.