Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U syrské Rakky našli další masový hrob s 500 těly

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Poblíž syrského města Rakka byl objeven další hromadný hrob a zatím z něj bylo exhumováno zhruba 500 těl. U Rakky, jež byla v minulých letech sídlem radikální organizace Islámský stát (IS) v Sýrii, se dosud našlo devět podobných pohřebišť. Toto nově objevené patří podle agentury AP k největším. Úřady zabývající se pátráním po mrtvých odhadují, že na místě bude až 1500 těl.

IS byl v Rakce poražen loni v říjnu po několikaměsíčních ničivých bojích, v nichž pozemní jednotky podporovala letecká koalice vedená Spojenými státy.

Mezi 516 těly vyzdviženými z nově objeveného hrobu jsou podle syrských představitelů členové IS i civilisté. Na místě pracují dělníci a forenzní lékař. Těla jsou dokumentována podle pohlaví, stáří, oblečení, typu zranění, příčiny smrti i pozice v hrobě.

Mezinárodní organizace ochránců lidských práv opakovaně upozorňují na to, že místní týmy potřebují větší podporu forenzních odborníků a také další pracovníky. Smyslem je objevit mrtvé co nejrychleji a shromáždit důkazy pro případné soudní stíhání viníků.

Město Rakka bylo dobyto po tvrdých bojích, které trvaly několik měsíců. Na porážce IS se podílely arabsko-kurdské milice známé jako Syrské demokratické síly (SDF). Podporovala je mezinárodní koalice vedená Spojenými státy.

Rusko, které je spojencem Damašku, krátce po dobytí Rakky tuto koalici obvinilo ze špatné taktiky. "Prudké bombardování" podle Moskvy usmrtilo tisíce civilistů. Koalice ale tvrdí, že se snažila ztráty mezi civilním obyvatelstvem minimalizovat. Rusko bylo z podobně brutálního postupu obviněno při osvobozování severosyrského Halabu (Aleppa) v roce 2016.

Témata:  Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.