Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko zakázalo gayům průvody, podle soudu porušuje lidská práva

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Ruské úřady porušují lidská práva osob s menšinovou sexuální orientací, když jim dlouhodobě zakazují pořádat manifestace. Rozhodl o tom dnes Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Sedm aktivistů se na něj letos obrátilo, protože ruské soudy po mnoho let blokují takzvané pochody hrdosti homosexuálů, bisexuálů a transgenderových osob.

Podle ESLP nemůže být odmítavý postoj ruských úřadů k žádostem o povolení pro podobné akce zdůvodněn obavami o veřejný pořádek, ani "neodpovídá naléhavé společenské potřebě". V demokratické společnosti je tudíž zbytečný, navíc porušuje práva organizátorů manifestací ukotvená v Evropské úmluvě o lidských právech, míní štrasburský soud.

Rusko vyzval k zavedení "systémových opatření" pro nápravu této skutečnosti. Zároveň uvedl, že verdikt samotný představuje pro autory stížností "dostatečné zadostiučinění" a odmítl jejich požadavky na odškodné v rozmezí 5000 až 500.000 eur (130.000 až 13 milionů korun).

Arrêt Alekseyev et autres c. Russie - Interdiction des rassemblements LGBThttps://t.co/LphGGNL8mX#ECHR #CEDH

— ECHR Press (@ECHR_Press) 27. listopadu 2018

Agentura AP uvádí, že ruské úřady již řadu let zamítají žádosti představitelů komunity LGBT (gayů, leseb, bisexuálů a transgenderových osob) o povolení jejich pochodů. Často se při tom odvolávají na zákon z roku 2013 zakazující šíření "homosexuální propagandy" mezi nezletilými. ESLP i Rada OSN pro lidská práva v minulosti zákon kritizovaly jako diskriminační.

Někdy přitom úřady nejdříve pochody odsouhlasí, načež na poslední chvíli souhlas stáhnou. V srpnu takto dopadlo shromáždění plánované v zapadlé vesničce Jabloňovyj vzdálené 700 kilometrů východně od Moskvy, kde žije sedm lidí. Organizátoři pochodu hrdosti původně povolení získali, dva dny před akcí ale bylo zrušeno poté, co se informace dostala na veřejnost.

Témata:  Evropský soud pro lidská práva homosexuálové Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.