Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský premiér dostal kvůli novinářům ostrý dopis z USA

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki
Foto: mr.gov.pl

Velvyslankyně Spojených států v Polsku Georgette Mosbacherová se v dopise zaslaném premiérovi Mateuszovi Morawieckému ohradila proti výpadům členů vládní strany Právo a spravedlnost proti novinářům soukromé televize TVN vlastněné Američany. Dopis, k němuž se americké velvyslanectví zatím nevyjádřilo, souvisí s reportáží, v níž kameraman TVN v převlečení natáčel na srazu polských neonacistů. Mosbacherová svým jednáním popudila polskou pravici.

"Je zarážející, že veřejní představitelé útočí na novináře, kteří plnili misi nezávislých médií v polské demokracii," napsala Mosbacherová Morawieckému. Kritizuje ministra vnitra Joachima Brudzińského, který TVN obvinil z toho, že to ona sama zinscenovala oslavu narozenin nacistického diktátora Adolfa Hitlera, která se pak objevila v reportáži. Podle Mosbacherové je nepochopitelné, že členové vlády Morawieckého se více zajímají o zpochybňování novinářů než o stíhání členů neonacistické skupiny, kteří oslavu na počest nacistického diktátora uspořádali. Velvyslankyně k dopisu ještě ručně připsala vzkaz, že si je nutné uvědomit, že tato záležitosti stojí v cestě "velmi důležitým věcem".

Polská média si všímají toho, že pokud je dopis pravý, dopustila se v něm velvyslankyně několika chyb: premiéra neoslovuje "premiére", ale "ministře", do příjmení Morawiecki se jí vloudil překlep "Moraweicki", stejně tak zkomolila příjmení ministra vnitra Brudzińského na "Brudzińksi".

Dopis popudil polská pravicová média a některé členy vládního národně-konzervativního Práva a spravedlnosti. "Jako poslankyně parlamentu (od vás) žádám úctu vůči polskému národu a polskému státu...", napsala na twitteru Krystyna Pawlowiczová, známá svými ostrými výroky. Televizi TVN označila za protipolskou a protidemokratickou. Kvůli dopisu údajně zrušil schůzku s velvyslankyní viceprememiér Jaroslaw Gowin.

Témata:  Polsko Mateusz Morawiecki

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy