Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský premiér dostal kvůli novinářům ostrý dopis z USA

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki
Foto: mr.gov.pl

Velvyslankyně Spojených států v Polsku Georgette Mosbacherová se v dopise zaslaném premiérovi Mateuszovi Morawieckému ohradila proti výpadům členů vládní strany Právo a spravedlnost proti novinářům soukromé televize TVN vlastněné Američany. Dopis, k němuž se americké velvyslanectví zatím nevyjádřilo, souvisí s reportáží, v níž kameraman TVN v převlečení natáčel na srazu polských neonacistů. Mosbacherová svým jednáním popudila polskou pravici.

"Je zarážející, že veřejní představitelé útočí na novináře, kteří plnili misi nezávislých médií v polské demokracii," napsala Mosbacherová Morawieckému. Kritizuje ministra vnitra Joachima Brudzińského, který TVN obvinil z toho, že to ona sama zinscenovala oslavu narozenin nacistického diktátora Adolfa Hitlera, která se pak objevila v reportáži. Podle Mosbacherové je nepochopitelné, že členové vlády Morawieckého se více zajímají o zpochybňování novinářů než o stíhání členů neonacistické skupiny, kteří oslavu na počest nacistického diktátora uspořádali. Velvyslankyně k dopisu ještě ručně připsala vzkaz, že si je nutné uvědomit, že tato záležitosti stojí v cestě "velmi důležitým věcem".

Polská média si všímají toho, že pokud je dopis pravý, dopustila se v něm velvyslankyně několika chyb: premiéra neoslovuje "premiére", ale "ministře", do příjmení Morawiecki se jí vloudil překlep "Moraweicki", stejně tak zkomolila příjmení ministra vnitra Brudzińského na "Brudzińksi".

Dopis popudil polská pravicová média a některé členy vládního národně-konzervativního Práva a spravedlnosti. "Jako poslankyně parlamentu (od vás) žádám úctu vůči polskému národu a polskému státu...", napsala na twitteru Krystyna Pawlowiczová, známá svými ostrými výroky. Televizi TVN označila za protipolskou a protidemokratickou. Kvůli dopisu údajně zrušil schůzku s velvyslankyní viceprememiér Jaroslaw Gowin.

Témata:  Polsko Mateusz Morawiecki

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy