reklama

Podle Severoatlantické aliance byl při výbuchu rovněž zraněn civilní spolupracovník armády Spojených států. Všichni zranění jsou v péči lékařů, dodává se v prohlášení. Žádné další podrobnosti NATO neposkytlo.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. V provincii Ghazní je ale velmi aktivní islamistické hnutí Tálibán, které letos podniklo útok i na stejnojmennou provinční metropoli. Bojovníkům Tálibánu se v srpnu podařilo proniknout do ulic města Ghazní a zmocnit se několika čtvrtí.

Podle serveru icasualties.org v Afghánistánu do dnešního útoku letos zemřelo při násilných incidentech devět příslušníků amerických sil, s dnešním atentátem tedy počet obětí z řad americké armády stoupl na 12. Kromě nich přišli v Afghánistánu letos o život také čtyři čeští vojáci, další země oběti zatím tento rok nezaznamenaly.

USA a NATO se formálně stáhly z bojů v Afghánistánu v roce 2014, v zemi ale podle Pentagonu stále působí okolo 14.000 amerických vojáků. Jejich hlavním posláním je vést a podporovat afghánské síly v boji proti radikálnímu hnutí Tálibán, jehož vládu svrhla Američany vedená invaze v roce 2001, podniknutá v odvetě za teroristické útoky v USA.

Od té doby bylo v Afghánistánu zabito více než 2400 Američanů, v dosud nejdéle trvajícím konfliktu, jaký Spojené státy vedly.