reklama

V deseti ukrajinských oblastech začne ve středu platit válečný stav, jehož vyhlášením Kyjev reagoval na nedělní ozbrojený incident v Kerčském průlivu. Ruské lodě tam zadržely tři plavidla ukrajinské armády, čtyřiadvacet členů jejich posádek bylo internováno. Polovinu z nich dnes simferopolský soud poslal na dva měsíce do vazby. Ukrajinské vedení hovoří o možnosti války s Ruskem.

Americké i české úřady při hodnocení situace na Ukrajině shodně upozorňují, že zatím není úplně jasné, jak bude nové nařízení ovlivňovat život v regionech, kde má válečný stav platit. Ministerstvo zahraničí USA doporučuje přehodnotit plány na cesty do těchto oblastí a předpokládá posílení policejního dohledu. Je třeba počítat s nečekanými uzavírkami ulic, návštěvníci by se měli vyhnout případným demonstracím. "Rozhlížejte se a buďte bdělí," píše velvyslanectví.

České ministerstvo zahraničí uvádí, že ukrajinské úřady budou moci omezit pohyb osob. "Dá se předpokládat zvýšená činnost bezpečnostních složek. Zatím není jasné, v jaké šíři budou jednotlivá ustanovení uvedeného zákona aplikována. Žádná rozhodnutí v tomto směru nebyla v tuto chvíli zveřejněna," uvádí web českého ministerstva, které cestovatelům doporučuje registrovat se v databázi DROZD.