Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italská mafie 'Ndrangheta se rozšiřuje po celém světě, je hrozbou i pro Česko

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Kalábrijská mafie 'Ndrangheta je jediná zločinecká organizace, která operuje "na všech kontinentech" a její působnost se dále rozšiřuje. Novinářům to v Římě při prezentaci své knihy řekl italský soudce Nicola Gratteri, který s mafií bojuje už několik desetiletí a od roku 1989 žije pod policejní ochranou. Informovala o tom agentura AFP.

"'Ndrangheta je jedinou mafií, která je přítomná na všech kontinentech: v západní Evropě, v Severní, Střední i Jižní Americe, Africe a nyní se rozšiřuje do východní Evropy" a do Asie, uvedl Gratteri při úterním uvedení knihy Storia segreta della 'ndrangheta (Tajné dějiny 'Ndranghety). 

Dílo napsal ve spolupráci s odborníkem na mafii Antoniem Nicasem, jenž přednáší na vysokých školách ve Spojených státech a v Kanadě.

"'Ndrangheta je všude, kde jde o správu peněz a moci. Není levicová ani pravicová," řekl dále. "Do té doby, než bude Evropa přesvědčena, že 'Ndrangheta je přítomna ve strukturách unijních zemí", boj s touto mafií nebude snadný, protože 'Ndrangheta se snaží jednat diskrétně a nepřitahovat na sebe pozornost státu," rozvedl soudce.

"'Ndrangheta dělá v Evropě dvě věci. Prodává kokain a z peněz z tohoto obchodu kupuje všechno, co se dá," konstatoval Gratteri. "Ale pozor dnes jsou to kavárny, pizzerie či hotely, ale zítra to mohou být akcie v televizích nebo v novinách, aby tak mohla manipulovat s veřejným míněním," varoval.

Spoluautor knihy promluvil o posledním vývoji mafie. "Dříve (mafie) hledala daňové ráje, kdežto nyní hledá ráje právní," tedy země, které na rozdíl od Itálie nemají speciální zákony pro boj s mafií, řekl.

Boj proti mafii vyžaduje zapojení zpravodajských služeb, které se nyní zaměřují spíše na boj proti terorismu, konstatoval Nicaso. "Terorismus vyvolává ve společnosti velké obavy, činnost mafie nikoli. A tak se zabýváme terorismem, ale přitom je třeba potírat oba jevy," dodal.

V souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka vyšlo najevo působení 'Ndranghety na Slovensku. Ve svém posledním článku psal Kuciak o možném zneužívání zemědělských dotací EU touto kalábrijskou mafií a o podezření na její vazby s vládními úředníky.

Na všech trzích bývalého východního bloku, zejména v České republice a v Polsku, operuje podle někdejšího protimafiánského prokurátora Franca Robertiho od pádu komunismu neapolská Camorra.

V oblasti střední a východní Evropy je strategií mafie usadit se v zemích na východ od Německa, napsal po vraždě Kuciaka italský spisovatel Roberto Saviano. Německá vláda má v těchto zemích silný hospodářský vliv, ovšem na vlastním území ani mimo něj nezavedlo patřičnou kontrolu finančního kapitálu ani východních výrobních řetězců, která dodávají zboží na německý trh. Justice Německa i zemí bývalého východního bloku jsou zcela krátké na to, aby mohly čelit vojenské a hospodářské síle mafií, konstatuje Saviano, který se sám před mafií musí skrývat.

Témata:  kalábrijská mafie 'Ndrangheta mafie Itálie násilí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy