Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seehofer: Muslimové patří k Německu. Na islám nelze svalovat zločiny uprchlíků

Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Muslimové patří k Německu, je přesvědčen spolkový ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), který v minulosti hovořil o tom, že k zemi islám nepatří. Seehofer to dnes řekl v Berlíně na začátku jednání zástupců německé vlády s představiteli místních muslimů. Zdůraznil také, že trestné činy, kterých se dopustí jednotlivci, není možné přičítat celé skupině lidí.

"Muslimové patří k Německu. Muslimové mají samozřejmě stejná práva a stejné povinnosti jako všichni občané této země, o tom nemůže být pochyb," uvedl Seehofer na začátek čtvrté konference o islámu.

Horst Seehofer at the opening of the Deutsche Islam Konferenz#Seehofer #deutscheislamkonferenz pic.twitter.com/SBNj3OgLsA

— Emmanuelle Chaze (@EmmanuelleChaze) 28. listopadu 2018

Stejně svůj postoj k náboženství, k němuž se ve spolkové republice hlásí kolem pěti milionů lidí, podle svých slov nedávno vysvětloval i muslimské rodině, která se údajně nejprve zhrozila, když ho viděla na dni otevřených dveří německé vlády. Důvodem bylo Seehoferovo březnové vyjádření o tom, že islám nepatří k Německu, které mnohým připomnělo rétoriku protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) a které jasně odmítla i kancléřka Angela Merkelová (CDU).

Dnes devětašedesátiletý politik hovořil výrazně vstřícněji. Vyjádřil třeba přesvědčení, že je nutné se na muslimy v Německu dívat diferencovaněji, než je běžné.

"Příliš rychle bývají integrační problémy nebo konflikty v soužití s novými přistěhovalci přičítány islámu jako celku. Také těžké zločiny, kterých se dopustili jednotliví přistěhovalci, se zčásti tematizují velmi nediferencovaně," poznamenal s tím, že je potřeba rozlišovat mezi činem jednotlivce a drtivou většinou muslimů v zemi.

Ve svém projevu zároveň zdůraznil to, že muslimové v Německu, tak jako všichni ostatní, by se měli se zemí identifikovat. Musí respektovat způsob života v Německu a ústavní rámec spolkové republiky. Seehofer je také přesvědčen o tom, že by němečtí muslimové měli do svých rukou vzít financování náboženských institucí v Německu i vzdělávání imámů, aby na ně neměly tak velký vliv zahraniční instituce.

Témata:  Horst Seehofer muslimové Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy