Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva zuří. Kerčský incident prý naplánoval Západ

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Některé západní státy se mohly podílet na přípravě ukrajinské "provokace" v Kerčském zálivu, která minulý víkend vyústila v zadržení tří ukrajinských vojenských plavidel a 24 ukrajinských námořníků. V moskevské televizi to ve středu večer řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. O které státy by mohlo jít, neuvedla.

"Byla to záměrná provokace," zopakovala Zacharovová oficiální stanovisko Kremlu. "Možná se jejího plánování účastnili někteří naši západní partneři. Nebyla to náhoda, informační kampaň, které jsme svědky, to potvrzuje," zdůraznila.

Kyjev, který chování ruských lodí označil za akt agrese, na incident reagoval vyhlášením válečného stavu v oblastech sousedících s Ruskem. Prezident Petro Porošenko, oblečen do maskovací uniformy, ve středu navštívil jednotky ukrajinské armády v Černihivské oblasti, kde válečný stav platí.

Ruská oficiální místa tvrdí, že incident v průlivu, který odděluje Černé moře od Azovského, vyvolal Porošenko, aby si zvýšil šance na vítězství v březnových prezidentských volbách. "Je to nepochybně provokace, zorganizovaná nynějším režimem - a domnívám se, že i stávajícím prezidentem - před prezidentskými volbami na Ukrajině v březnu příštího roku," prohlásil prezident Vladimir Putin.

Témata:  Rusko Ukrajina most přes Kerčský průliv

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy