Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml naplánoval schůzku Trump-Putin na sobotu Co na to Bílý dům?

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Očekávané jednání amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem během nadcházejícího summitu G20 je naplánované na sobotu 15:30 SEČ. Podle agentury Reuters to ukazuje interní dokument Kremlu. Trump přitom tento týden pohrozil, že by kvůli víkendovému rusko-ukrajinskému incidentu u Kerčského průlivu mohl schůzku zrušit.

Summit 20 nejsilnějších ekonomik světa bude v pátek a v sobotu v argentinské metropoli Buenos Aires. "Doufám, že v Argentině budu moci pohovořit s Trumpem. Doufám, že můžeme jednat o překážkách obchodu," reagoval na Trumpovo vyjádření o možném odvolání schůzky ruský prezident Putin.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov předtím uvedl, že schůzka je dohodnutá a že Rusko žádnou jinou zprávu od Washingtonu nemá.

"Možná na tu schůzku nepůjdu. Možná na tu schůzku dokonce nepůjdu. Nelíbí se mi ta agrese. Vůbec tu agresi nechci," řekl předtím americký prezident v rozhovoru s deníkem The Washington Post v souvislosti s rusko-ukrajinskou konfrontací ve vodách u anektovaného poloostrova Krym. O dalším postupu se prý Trump rozhodne na základě "úplné zprávy" svého týmu bezpečnostních poradců na toto téma.

U Kerčského průlivu mezi Černým a Azovským mořem v neděli ruské pohraniční jednotky ostřelovaly a zadržely tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva a zajaly jejich posádky. Kyjev reagoval vyhlášením válečného stavu v části Ukrajiny.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump Summit G20

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy