Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce na Krymu postavit nový radar. zachytí rakety i kosmické objekty

Krym
Krym
Foto: Pixabay

Rusko chce příští rok u Sevastopolu na anektovaném Krymu zahájit výstavbu nové radarové stanice včasného varování před raketovým útokem. Uvedla to dnes agentura Interfax s odvoláním na nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek v regionu.

"Termín a místo nové stanice bylo určeno. Jak se čekalo, začnou ji stavět na místě, kde byl u Sevastopolu dislokován starý radiolokátor Dněpr," uvedl zdroj. Nový radar má být typu Voroněž-M, který je podle Interfaxu schopen odhalovat kosmické objekty, rakety a střely s plochou dráhou letu.

⚠ #Russia is in full preparation modus to counter any treat by #NATO and deploy Voronezh-M missile radar attack warning system in #Crimea which could” see the launch of ballistic missiles of various bases at a distance of up to three & a half thousand kmshttps://t.co/NfpAkunCXz pic.twitter.com/Ei2V2zeHo5

— Desert Hawk ? (@Syrian_Lion) 29. listopadu 2018

Nové zařízení svými schopnostmi značně předčí radiolokátor Dněpr, který byl postaven za sovětských dob a dokázal pokrývat i oblast Blízkého východu a sledovat starty balistických raket do vzdálenosti 3500 kilometrů. Radar po rozpadu Sovětského svazu převzala Ukrajina, která jej po jistou dobu pronajímala Rusku; pak se radar více než deset let nevyužíval a po anexi poloostrova se ukázal být nepoužitelným.

Sevastopol je hlavní základnou ruské Černomořské flotily.

Interfax ve středu informoval, že Rusko "v nejbližší době" posílí protivzdušnou obranu Krymu čtvrtou jednotkou vyzbrojenou novými raketami S-400 Triumf, které mohou zasahovat cíle do vzdálenosti 400 kilometrů a do výšky 30 kilometrů, včetně strategických bombardérů, balistických raket a střel s plochou dráhou letu.

Oznámení o posilování obrany ukrajinského poloostrova, který Rusko zabralo v březnu 2014, přichází v době zvýšeného napětí s Ukrajinou. Ta vyhlásila v pohraničních a přímořských oblastech válečný stav v reakci na nedělní incident u Kerčského průlivu, kde ruští pohraničníci ostřelovali a zadrželi tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úterním televizním projevu své spoluobčany varoval, že zemi hrozí "skutečná válka" s Ruskem.

Témata:  Krym Ruská armáda Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy