Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump kvůli sporům s Ukrajinou odřekl sobotní jednání s Putinem

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Nad schůzkou ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho amerického kolegy Donalda Trumpa na okraj summitu G20 v Argentině visí otazník. Trump totiž nejdříve před odletem do Argentiny prohlásil, že je na setkání s Putinem příhodný čas, ale poté na twitteru oznámil, že do vyřešení rusko-ukrajinského incidentu v Kerčském průlivu je v zájmu všech stran rokování s Putinem zrušit.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury Interfax řekl, že Moskva o Trumpově tweetu ví, dosud ale žádné oficiální vyrozumění od Washingtonu nedostala. Během dne média s odkazem na interní dokument Kremlu informovala, že Rusko se schůzkou počítá v sobotu v 15:30 SEČ.

"Vzhledem k faktu, že lodě a námořníci nebyli vráceni z Ruska na Ukrajinu, jsem se rozhodl, že by bylo pro všechny zúčastněné strany nejlepší mé původně plánované setkání s prezidentem Vladimirem Putinem v Argentině zrušit," napsal Trump na twitteru. Dodal, že jakmile se situace vyřeší, rád uspořádá s Putinem summit.

Pokud bude debata Putina s Trumpem opravdu zrušena, získá podle Kremlu ruský prezident několik hodin k dobru k užitečným setkáním na okraj summitu G20.

Trump tento týden pohrozil, že kvůli události na Krymu žádné jednání s Putinem nebude. "Možná na tu schůzku nepůjdu. Možná na tu schůzku dokonce nepůjdu. Nelíbí se mi ta agrese. Vůbec tu agresi nechci," řekl v rozhovoru s deníkem The Washington Post. Konečné rozhodnutí podmínil úplnou zprávou, kterou mu o incidentu podá jeho bezpečnostní tým. Před dnešním odletem ale novinářům řekl, že o schůzce přemýšlel a že si myslí, že je vhodná doba se s Putinem sejít. Krátce poté ale na twitteru oznámil, že bude nejlepší debatu s ruským prezidentem zrušit.

Summit 20 nejsilnějších ekonomik světa bude v pátek a v sobotu v argentinské metropoli Buenos Aires. "Doufám, že v Argentině budu moci pohovořit s Trumpem. Doufám, že můžeme jednat o překážkách obchodu," reagoval na Trumpovo dřívější vyjádření o možném odvolání schůzky ruský prezident Putin. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov předtím uvedl, že schůzka je dohodnutá a že Rusko žádnou jinou zprávu od Washingtonu nemá.

U Kerčského průlivu mezi Černým a Azovským mořem v neděli ruské pohraniční jednotky ostřelovaly a zadržely tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva a zajaly jejich posádky. Kyjev reagoval vyhlášením válečného stavu v části Ukrajiny.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin USA Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy