Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína vytvořila bojovou jednotku OSN s 8000 vojáky

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Čína dnes uvedla, že vytvořila pohotovostní jednotku o 8000 vojácích určenou pro mírové mise OSN. Upevňuje si tak postavení v této globální organizaci, která má po celém světě předcházet konfliktům. Informovala o tom agentura AP.

Mluvčí čínského ministerstva obrany Žen Kuo-čchiang řekl novinářům na každoměsíčním brífinku pro média, že jednotka minulý měsíc získala kladný posudek tajemníka OSN pro mírové operace Jeana-Pierra Lacroixe. Čína tím plní slib, který dal na půdě OSN před třemi lety prezident Si Ťin-pching.

Nejlidnatější země světa poskytuje nejvíce členů mírových jednotek ze všech stálých členů Rady bezpečnosti OSN. S deseti procenty je rovněž druhým největším přispěvatelem do mnohamiliardového rozpočtu určeného na mírové operace. Spojené státy sice na mírové operace ze všech států přispívají nejvíce, ale v misích momentálně mají jen 50 svých důstojníků.

Peking nadto vycvičil přes 1500 členů mírových misí z více než 12 zemí, uvedl Žen. "Čínská armáda plní svou povinnost při obraně světového míru a budování společné budoucnosti pro lidstvo konkrétními činy," dodal mluvčí. Čína je podle něj připravena zvýšit počet členů mírových jednotek i jejich schopnosti.

OSN momentálně vede 15 mírových operací, z nichž většina je v Africe.

S přibližně dvěma miliony vojáků je Čínská lidová osvobozenecká armáda největší stávající vojenskou silou na světě. Čínské výdaje na obranu jsou druhé nejvyšší po USA.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Čína

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy