Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pouliční válka v Paříži? Petice žlutých vest má už milion podpisů, na sobotu se chystá demonstrace

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Petici proti drahým pohonným hmotám ve Francii, kterou na internetu založila jedna z vůdčích osobností hnutí takzvaných žlutých vest, podepsal již více než milion lidí. Informovala o tom dnes agentura AFP. Francouzské úřady se mezitím připravují na další velkou demonstraci proti vládnímu plánu na zvýšení daně na pohonné hmoty, která se má uskutečnit opět v sobotu na pařížské třídě Champs-Élysées. Ministr vnitra Christophe Castaner dnes upozornil, že policisté budou na nejznámějším bulváru francouzské metropole v sobotu systematicky kontrolovat totožnost.

Petici "Za snížení ceny pohonných hmot u pumpy" založila na webové stránce change.org na konci května Priscilla Ludoskyová, nyní jedna z mluvčích hnutí žlutých vest, které už téměř dva týdny protestuje proti vládnímu plánu "ekologické transformace", jehož součástí je zdražení pohonných hmot. Dnes počet podpisů pod peticí přesáhl jeden milion. Organizátorka chce přitom získat 1,5 milionu podporovatelů.

Podpisová akce prodavačky kosmetiky z městečka Savigny-le-Temple jihovýchodně od Paříže, která se stala jednou z mluvčích protestního hnutí a v úterý se dokonce sešla s ministrem životního prostředí Françoisem de Rugym, se pokořením hranice milionu petentů stala druhou nejúspěšnější francouzskou peticí zveřejněnou na portálu change.org. Nejvíce podpisů organizátoři shromáždili v roce 2016 pod petici proti reformě zákoníku práce (1,3 milionu).

Francouzské úřady se mezitím připravují na další ze sobotních demonstrací lidí oděných do neonově žlutých reflexních vest, kterým se nelíbí vládní plány na zdražení pohonných hmot. Minulou sobotu výzvu k protestu vyslyšelo po celé Francii přes 100.000 lidí. Na pařížské třídě Champs-Élysées, kde sídlí i francouzský prezident, demonstrující zapalovali odpadkové koše i zaparkované automobily a rozbíjeli výlohy obchodů.

Právě na nejznámějším pařížském bulváru by se protest měl konat i tuto sobotu. Ministr vnitra Christophe Castaner dnes informoval, že třída bude uzavřena pro dopravu a otevřena jen "pro chodce". Zároveň upozornil, že budou policisté na místě provádět "systematické kontroly totožnosti". Strážníci budou rovněž prohledávat zavazadla lidí přicházejících ze všech stran na téměř dvoukilometrovou ulici Champs-Élysées.

Na pátek je naplánována schůzka premiéra Édouarda Philippa se zástupci hnutí žlutých vest, které je živelně organizované a nevybralo si žádné stálé reprezentanty. Jednoho z představitelů protestního hnutí Philipp přijal v paláci Matignon již dnes. Další výrazná postava hnutí Eric Drouet, který se v úterý spolu s Priscillou Ludoskyovou setkal s ministrem životního prostředí de Rugym, dnes odmítl na páteční setkání s premiérem dorazit.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý hájil jako "správný a potřebný" svůj víceletý plán "ekologické transformace" země, jehož součástí je i zvýšení daně na pohonné hmoty. Zároveň částečně ustoupil tlaku protestů a oznámil, že výše daní na pohonné hmoty bude do budoucna navázána na vývoj ceny ropy na světových trzích, aby občané nebyli nadmíru zatíženi. Podle průzkumů zveřejněných ve francouzských médiích ale většina Francouzů nepovažuje Macronův ústupek za dostatečný.

Témata:  demonstrace ve Francii Francie Paříž

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy