Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina zvažuje vojenskou odvetu proti Rusku. Experti varují před následky

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Ukrajina uvažuje, zda má Rusku oplatit nedělní incident, kdy Rusové stříleli a ukořistili tři ukrajinské lodě. Uvedl to podle agentury Reuters vysoký představitel ukrajinské tajné služby SBU Ihor Huskov. "Zvažují se rozhodnutí, pokud jde o provádění vhodných zrcadlových akcí jako reakci na jednání agresora," řekl Huskov.

Kyjev a Moskva se navzájem obviňují z odpovědnosti za nedělní incident u Kerčského průlivu, který vedl k zadržení tři lodí ukrajinského vojenského námořnictva a zajetí jejich posádky. Ukrajina se obává, že incident předchází invazi Ruska v plném rozsahu, dodal Reuters.

SBU již dříve zveřejnila záznam rozhovoru mezi posádkou ruského stíhacího letounu Su-30, bitevního vrtulníku Ka-52 a velením, které podle ní dokazují, že velení ruských sil vědomě vydalo rozkaz k použití zbraní - čtyř "tužek", neboli čtyř neřízených raket - proti ukrajinským lodím.

Experti upozorňují, že z vojenského hlediska je mezi Kyjevem a Moskvkou velký nepoměr: ačkoli ukrajinské ozbrojené síly se od roku 2014 zlepšily, nemohou se rovnat Rusku ani v počtu vojáků, ani ve výzbroji a vybavení, ani ve výdajích.

Témata:  Ukrajina Armáda Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy