Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka mezi Hradem a ministerstvem zahraničí? Petříček tvrdě oponuje Zemanovi

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Změny v kategorizaci ambasád, jak o nich ve čtvrtek informovala některá média, souvisejí s rozpočtem, uvedl dnes Černínský palác. Nejde o vyjádření priorit zahraniční politiky, brání se diplomacie vedená Tomášem Petříčkem (ČSSD) kritice prezidenta Miloše Zemana. Ministerstvo uvažuje o zrušení termínu "země s nejvyšší politickou důležitostí".

Kategorizace vyjadřuje změnu v platových třídách vedoucích diplomatů, není to žádný politický signál z hlediska bilaterálních vztahů nebo priorit české zahraniční politiky, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě. Informaci, že z takzvaných klíčových ambasád vypadlo Maďarsko, jehož premiér Viktor Orbán dnes přijel do Prahy, kritizoval prezident Miloš Zeman. Uvedl, že se dnes Orbánovi omluví.

Prezident v pořadu televize Barrandov uvedl, že na plánované lednové schůzce ústavních činitelů navrhne zrušení Petříčkova rozhodnutí. Kritizoval také vyřazení Itálie ze seznamu top ambasád, vypuštění Ukrajiny a Turecka mu nevadí.

#TZMZV: @mzvcr uvádí na pravou míru info, které se objevily v mediích na téma kategorie zastup. úřadů ČR tzv. "nejvyšší politické důležitosti". Je třeba zdůraznit, že země, ve kterých dotčená velvyslanectví ČR působí, nadále zůstávají pro ČR prioritní. → https://t.co/JCihuNCYEe

— MZV ČR (@mzvcr) 30. listopadu 2018

Ministerstvo podle svého dnešního vyjádření zavádějící termín plánuje změnit nebo úplně zrušit. "Z důvodu zavádějícího názvu této administrativně - technické kategorie pro ambasády takzvaně nejvyšší politické důležitosti ministerstvo do budoucna změní její název nebo ji zcela zruší," uvedl Černínský palác. Název vznikl v roce 2005 a zahrnoval nejprve osm, následně deset a nakonec až 17 zemí, aniž by toto mělo zahraničně - politické implikace ve vztazích k těmto zemím, doplnil.

1/2 Označení "země s nejvyšší politickou důležitostí" není termín, který by označoval skutečné politické priority ČR. Jde o administrativně - technickou kategorii, která v zemích mimo toto označení jen snižuje platové třídy vedoucích diplomatů.

— MZV ČR (@mzvcr) 30. listopadu 2018

Ministerstvo také uvedlo, že v souladu se zadáním vlády má více zaměřit svoji pozornost na Afriku. Z úspor, které vzniknou snížením platů diplomatů, bude částečně financováno rozšíření sítě zastupitelských úřadů v zahraničí, například ambasáda v Mali.

O zúžení seznamu zastupitelských úřadů nejvyšší politické důležitosti psaly Lidové noviny. Petříček deníku řekl, že hlavní důvod pro změnu je ekonomický, náklady se přesunou jinam. "Vracíme se do časů, kdy se seznam orientoval na velmoci, sousední země a klíčové instituce," řekl ministr.

Podle Zemana Petříček seznam top ambasád upravil bez konzultace s prezidentem a premiérem, jeho postup je neprofesionální a Petříček dělá hrubé chyby. Nezná význam Itálie v Evropské unii, nezná význam Maďarska ve visegrádské čtyřce, řekl o ministrovi prezident.

Témata:  Miloš Zeman Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Praha Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy