Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělští záchranáři zachránili dalších 650 migrantů

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Španělští námořní záchranáři dnes zvýšili z 560 na přibližně 650 osob bilanci migrantů, které ve čtvrtek vyzdvihli ze 16 člunů. Záchranné akce se odehrály v Alboránském moři, což je nejzápadnější část Středozemního moře. Ve středu v této oblasti záchranáři narazili na tři mrtvé, ve čtvrtek našli na člunu s 50 lidmi další mrtvou ženu. Informovala o tom agentura AP.

Španělsko letos od Itálie převzalo pozici země, kam se nejčastěji ilegálně vydávají migranti přes Středozemní moře. Důvodem je podle agentury DPA hlavně přitvrzení kurzu vůči přistěhovalcům ze strany pravicově populistické vlády v Římě. Tisíce Afričanů se pokoušejí dostat do Evropské unie i přes severoafrická španělská území Melilla a Ceuta.

V říjnu do země na Pyrenejském poloostrově poprvé za posledních pět let přišlo více než 10.000 migrantů za měsíc, informovala na konci minulého měsíce Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Do Itálie, která byla ještě donedávna hlavním cílem afrických migrantů, přišlo v říjnu jen kolem tisíce lidí.

Letos se do Španělska po moři do 21. října dostalo 45.145 běženců, uvedla OIM. Znamená to třikrát více lidí než v předchozích třech letech dohromady.

Témata:  Španělsko uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.