reklama

Podle informací webu Politico.eu budou ministři některých členských zemí žádat o posunutí termínu na rok 2021. Mezi státy, které budou tuto změnu navrhovat jsou například Portugalsko, Řecko nebo Holandsko.

V textu, ze kterého Politico cituje, se píše, že je potřeba dalšího výzkumu. Ten by měl potvrdit, nebo vyvrátit prospěšnost takovéto změny. „Neexistují přesvědčivé závěry, které by dokazovaly, že výhody letního času převažují nad nepříjemnostmi spojenými se současným režimem střídání časů.“

Původní plán, který představil prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker stanovoval duben 2019 jako nejzazší termín, do kterého mají země rozhodnout o tom, jaký čas si ponechají. Některé země proto plánují provést mezi svými občany celostátní průzkum a na jeho základě poté rozhodnout.

Výhrady k příliš rychle zaváděné změně měli především ministři dopravy, kteří se obávali zmatku, jenž by bez potřebné přípravy mohl nastat. S posunutím termínu na rok 2021 přišlo Rakousku, které nyní Evropské unii předsedá.