Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se radovali předčasně? Zrušení změny času se nejspíš odloží

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Střídání mezi letním a zimním časem mělo v zemích Evropské unie proběhnout naposledy příští rok. Evropská komise tak reagovala na veřejnou anketu, ve které se drtivá většina ze 4,6 milionů respondentů vyslovila pro zavedení jednotného času. Nyní to však vypadá, že se termín posune.

Podle informací webu Politico.eu budou ministři některých členských zemí žádat o posunutí termínu na rok 2021. Mezi státy, které budou tuto změnu navrhovat jsou například Portugalsko, Řecko nebo Holandsko.

V textu, ze kterého Politico cituje, se píše, že je potřeba dalšího výzkumu. Ten by měl potvrdit, nebo vyvrátit prospěšnost takovéto změny. „Neexistují přesvědčivé závěry, které by dokazovaly, že výhody letního času převažují nad nepříjemnostmi spojenými se současným režimem střídání časů.“

Původní plán, který představil prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker stanovoval duben 2019 jako nejzazší termín, do kterého mají země rozhodnout o tom, jaký čas si ponechají. Některé země proto plánují provést mezi svými občany celostátní průzkum a na jeho základě poté rozhodnout.

Výhrady k příliš rychle zaváděné změně měli především ministři dopravy, kteří se obávali zmatku, jenž by bez potřebné přípravy mohl nastat. S posunutím termínu na rok 2021 přišlo Rakousku, které nyní Evropské unii předsedá.

Témata:  čas Evropská komise (EK) EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy