Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nátlak na španělskou justici: Katalánští politici drží ve věznici hladovku

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Dva z katalánských politiků, kteří jsou kvůli uspořádání loňského referenda o nezávislosti obžalovaní ze vzpoury, zahájili ve věznici Lledoners protestní hladovku. Oznámil to dnes jejich právní zástupce. Podle něj chtějí aktivista Jordi Sánchez a exministr Jordi Turull hladovkou upozornit na to, že španělské soudy údajně jejich případ neřeší korektně.

Oba politici jsou ve vazbě od loňského roku a prokuratura pro ně začátkem listopadu v obžalobě navrhla dlouhé tresty vězení. Pro Sáncheze žádá trest 17 let odnětí svobody, pro Turulla 16 let. Proces by měl začít v lednu.

Jailed #Catalan separatist leaders start hunger strike#JordiTurull https://t.co/89TVCEKKae pic.twitter.com/nQHWzkVeKy

— Gulf-Times (@GulfTimes_QATAR) 1. prosince 2018

U soudu na lavici obžalovaných usedne celkem 18 lidí, kteří podle prokuratury při snahách o nezávislost Katalánska překročili zákon.

Sánchez a Turull tvrdí, že španělská justice jejich kauzu projednává nespravedlivě - systematicky podle nich blokuje například ústavní stížnosti obžalovaných nebo jim upírá právo, aby se zpovídali před mezinárodním soudem.

Španělská vláda v reakci na jejich oznámení o hladovce uvedla, že stejně jako ostatní španělští občané mají i separatističtí lídři zaručeno právo na spravedlivý proces.

Témata:  Katalánsko Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy