Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

100 let od připojení Sedmihradska k Rumunsku: V Bukurešti se konala vojenská přehlídka

Rumunsko, ilustrační foto
Rumunsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Desítky tisíc Rumunů se dnes po celé zemi zúčastnily oslav státního svátku a připomněly si 100 let od vzniku moderního státu. Právě v roce 1918 totiž bylo k Rumunsku připojeno Sedmihradsko, do té doby součást Rakousko-Uherska. Lidé však využili sváteční den i k protestům proti sociálnědemokratické vládě, kterou obviňují z toho, že blokuje boj proti korupci, uvedla agentura AFP.

Hlavním bodem dnešních oslav byla velká vojenská přehlídka, která se dopoledne konala v centru Bukurešti. Spolu s 20.000 diváky jí přihlížel i prezident Klaus Iohannis a předseda parlamentu a šéf sociálních demokratů Liviu Dragnea. Naopak premiérka Viorica Dancilaová se rozhodla pro oslavy ve východorumunském městě Focšani.

Agentura DPA připomněla, že Iohannis a Dancialová jsou v ostrém sporu kvůli vládním reformám justice, která podle prezidenta, ale i podle Evropské komise ohrožuje nezávislost soudců, omezuje pravomoci státních zástupců a ztěžuje boj proti korupci. Dancilaová stanula v čele rumunské vlády v lednu, ale fakticky má menší výkonnou moc než předseda vládnoucí Sociálnědemokratické strany (PSD) Dragnea, který se nemohl stát premiérem kvůli pravomocnému odsouzení za volební podvody a podplácení.

Prezident se dnes zúčastnil také akce v sedmihradském městě Alba Iulia, kde lidé členy vládní sociální demokracie vypískali. Večer se sešly tisíce lidí na náměstí Vítězství a požadovaly odstoupení kabinetu. Protivládní protest se konal i ve městě Kluž.

V Rumunsku se konají protivládní protesty pravidelně už více než rok. Jejich účastníci se obávají, že vláda svými reformami chce oslabit justici, které se v poslední době podařilo usvědčit řadu zákonodárců, ministrů a starostů, a to včetně lídra sociálních demokratů. Jejich vyšetřování odhalilo střety zájmů, zneužívání moci, podvody a udělování státních zakázek za úplatky.

Témata:  Rumunsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy