reklama

"Potřebujeme důraznou, jednotnou a jednoznačnou reakci na ruské agresivní chování," řekl Porošenko.

V rozhovoru zveřejněném italským deníkem Corriere della Sera se ohradil proti výrokům ruského prezidenta Vladimira Putina při krátkém setkání se šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem na summitu G20.

Putin uvedl, že "válka (na východě Ukrajiny) bude pokračovat", dokud bude u moci současný ukrajinský režim. Putin po skončení summitu řekl novinářům, že s Trumpem hovořil "vestoje" a že mu odpověděl na otázky týkající se Ukrajiny.

"Současní ukrajinští představitelé nemají zájem konflikt (mezi Kyjevem a proruskými separatisty) na východě Ukrajiny řešit. Zejména ne mírovými prostředky," tvrdil Putin před novináři. Na adresu Kyjeva také prohlásil, že "je snadnější omluvit své ekonomické nezdary válkou" a hodit odpovědnost na "vnějšího nepřítele".

Incident v Kerčském průlivu označil znovu za "provokaci", při níž ukrajinské lodě podle něj "nestoudně narušily" ruskou hranici. Ukrajina to naopak považuje za agresi, kvůli níž vyhlásila měsíční válečný stav. Ruští pohraničníci před týdnem ostřelovali a pak zadrželi tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva i s posádkami.

Corriere della Sera otiskl Porošenkův komentář k Putinově výroku, že bylo v Porošenkově zájmu vyprovokovat tento incident s ohledem na jeho klesající popularitu. Jeho cílem je prý dosáhnout odkladu prezidentských voleb. Počítá se s nimi v březnu.

"Neexistuje důkaz o mé snaze vyvolat krizi a ovlivnit volební proces. Vůbec to není otázka mé popularity. Ve hře je bohužel územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny. Situaci vyřeší jedině to, že nás Putin nechá na pokoji," řekl Porošenko.