reklama

Po incidentu vojenských lodí Ukrajiny a Ruska v Kerčském průlivu, na nějž Kyjev minulý týden reagoval vyhlášením válečného stavu v deseti oblastech země, Ukrajina posílila ochranu kriticky důležité infrastruktury, zejména jaderných a vodních elektráren, řekl prezident. V nejbližší době budou k posílení státní hranice přesunuty "příslušné jednotky", povolány budou zálohy a posílena protivzdušná obrana státu.

Porošenko vyjádřil naději, že po uplynutí válečného stavu, vyhlášeného na dobu 30 dnů, nebude třeba v mimořádných opatřeních pokračovat. Jde o preventivní krok, který není v žádném případě spojen s omezováním ústavních práv a svobod občanů, zdůraznil.

Na kerčský incident ukrajinské úřady reagovaly rovněž zákazem vstupu do země Rusů ve věku mezi 16 a 60 lety. Kyjevská televize 112 Ukrajina dnes oznámila, že počet ruských občanů přijíždějících na Ukrajinu se v minulém týdnu snížil zhruba na polovinu z 3000 na 1500 denně. Ruské úřady podle ukrajinské televize nevpustily bez udání důvodu do země 150 Ukrajinců.