reklama

"Na lodi nás bylo 25 migrantů... vypluli jsme ze Sabráty (na severozápadě země) a na moři jsme bez jídla a vody strávili 12 dní," uvedl přeživší původem z Egypta. "Patnáct lidí zemřelo," dodal.

Běžence na pobřeží nalezl majitel domu na pláži, který uvědomil úřady. Migranti byli posléze přepraveni do centra humanitární organizace Červený půlměsíc a do nemocnic. Deset přeživších je podle místních obyvatel ve špatném zdravotním stavu.

Ze západního pobřeží Libye se po trase v centrálním Středomoří pokouší do Evropy dostat zejména migranti ze subsaharské Afriky. Jejich počet začal v loňském roce klesat. Předchozí italská levicová vláda tehdy dojednala spolupráci ohledně migrace s mezinárodně uznávanou vládou v Tripolisu a podle agentury AP i s milicemi na východě země.

Počet běženců mířících přes moře do Itálie dál znatelně klesl po nástupu nynější populistické vlády letos v červnu. Vládní strana Liga vedená Matteem Salvinim prosadila ráznou protiimigrační politiku a mimo jiné zavřela přístavy lodím neziskových organizací.