reklama

První incident se stal na vánočním trhu ve městě Ludwigslust, ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko v sobotu kolem 10:40. Podle oficiálního prohlášení policie šlo o spor mezi skupinou rodilých Němců a migrantů, který přerostl v násilí.

Skupiny po sobě prý pořvávali urážky, poté na sebe zaútočili pěstmi. Policie dodala, že někteří z nich byli opilí. Policisté se pokoušeli situaci uklidnit a oponenty od sebe oddělit, nakonec ale byli nuceni použít pepřový sprej. Zraněni byli dva lidé ve věku 41 a 21 let, ani jeden z nich ale nepotřeboval okamžitou lékařskou péči.

Druhý případ se rovněž stal v sobotu v městečku Witzenhausen v Hesensku. Policie zadržela osmatřicetiletého migranta z Libye poté, co hrozil návštěvníkům vánočních trhů se sekerou v ruce. „Alláh hu akbar!“ křičel na ně. Někteří návštěvníci trhů následně médiím řekli, že se cítili v ohrožení. Podle policie byl Libyjec opilý a nikomu neublížil, přesto skončil ve vazbě.

Muž kolem sebe nejprve máchal sekerou, než přijela policie, opustil areál vánočního trhu na kole, které bylo zaparkované u místní lékárny. Krátce poté jej policisté zatkli na pěší zóně. Sekeru už u sebe v tu chvíli neměl, policie ji později objevila v nedalekém křoví.