reklama

"Jsem rád, že mohu oznámit datum sjednocujícího sněmu, který má vyhlásit vytvoření autokefální (samostatné) pravoslavné církve na Ukrajině. Tento sněm potvrdí stanovy naší nové církve a vybere jejího nejvyššího představitele. Sněm se uskuteční 15. prosince v katedrále svaté Sofie, která po staletí byla centrem ukrajinského náboženského života," prohlásil prezident podle listu Ukrajinska pravda.

Porošenko zdůraznil, že odpovědnost nyní leží na prelátech jednotlivých církví, aby se sjednotili a zvolili představitele, který pojede do Istanbulu pro doklad potvrzující autokefálnost (samostatnost) ukrajinské církve.

Dodal, že konstantinopolský patriarcha Bartoloměj mu sdělil, že na tento sněm pozval představitele z Ukrajinské pravoslavné církve kyjevského patriarchátu, Ukrajinské autokefální pravoslavné církve a Ukrajinské pravoslavné církve moskevského patriarchátu.

Právě poslední jmenovaná církev je jako jediná uznávaná v pravoslavném světě a na Ukrajině disponuje největším počtem farností. A již oznámila, že se sjednocování nezúčastní, protože se prý neuskutečňuje v souladu s církevním právem, a protože se obává, aby nezpůsobilo ještě větší rozkol mezi církvemi a věřícími.

"Moskevský patriarchát nám nebude diktovat své podmínky. Nedovolíme Kremlu rozněcovat sektářské násilí," prohlásil Porošenko, který podle agentury AP učinil z ukrajinské církve jedno z hlavním témat oficiálně dosud nezahájené kampaně za své znovuzvolení v březnových volbách.

Porošenko ujišťuje, že věřící si nadále budou moci svobodně vybrat svou církev. "Nikdo nebude nikoho k ničemu nutit," řekl šéf státu, zatímco ruská církev opakovaně vyjadřuje obavy z odebírání kostelů a klášterů, hlásících se k moskevskému patriarchátu.

Ukrajinští policisté a agenti tajné služby SBU v posledních dnech prohledávali kostely a domovy několika prelátů z církve podřízené Moskvě, prý kvůli podezření z "porušování rovnosti občanů".

SBU dnes oznámila, že při těchto prohlídkách odhalila síť organizovaně šířící materiály, které rozněcují náboženskou nesnášenlivost. Agenti podle agentury Interfax konkrétně zabavili 75 výtisků brožurky o postoji církve ke státu a k operaci proti proruským separatistům na východě Ukrajiny. Podle církevního právníka si vyšetřovatelé předvolali k výslechu dvě desítky duchovních, podezřelých z vlastizrady a náboženské nesnášenlivosti.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou nyní ještě více napjaté poté, co je minulý měsíc zhoršil incident v Kerčském průlivu. Tam se Rusové zmocnili tří lodí ukrajinského vojenského námořnictva a jejich posádky zajali. Při tomto incidentu Rusové stříleli na Ukrajince a tři z nich zranili.