Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dětská manželství ve Švédsku? Muž si chtěl vzít třináctiletou muslimku, verdikt soudu je překvapivý

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Švédský odvolací soud se zabýval případem dětského manželství. Potvrdil rozhodnutí soudů nižších instancí, které potrestaly rodiče nezletilé muslimské dívky původem ze Sýrie. Naopak 24letý muž - zamýšlený manžel dítěte - byl shledán nevinným.

Soud potvrdil rozsudek švédského okresního soudu, který rodiče syrské dívky odsoudil za to, že se pokoušeli naplánovat v roce 2015 sňatek své tehdy třináctileté dcery s o jedenáct let starším mužem.

Mezi mladou dívkou a jejím plánovaným manželem byla na zásnubní párty uzavřena manželská smlouva, píše se v prohlášení, které soud zveřejnil. Oba rodiče si od soudu odnesli podmíněné tresty kvůli plánování dětského manželství.

Naopak muž, který si měl syrskou dívku vzít za ženu, vinným shledán nebyl. Podle soudu totiž nevěděl – na rozdíl od rodičů, že dívka nechce manželskou smlouvu podepsat a že si jej vůbec nechce vzít. Soud zdůraznil, že rodiče si ale odpor dívky plně uvědomovali.

Případů nucených dětských sňatků ve Švédsku neustále přibývá, zřejmě v souvislosti s migrační krizí. Zatímco v roce 2014 volalo na linku pomoci organizace zabývající se bojem proti dětským a nuceným manželstvím 201 dětí a teenageru, za období od ledna do září 2018 jich bylo už 132. V roce 2017 bylo zaznamenáno 139 takových případů.

Organizace ale varuje, že problém je pravděpodobně mnohem hlubší. Tato čísla totiž představují pouze ty oběti, které se odhodlají a o pomoc volají. Dětská manželství jsou ve Švédsku sice nelegální, podle expertů jsou ale sňatky uzavírány většinou v rodných zemích dívek, kam rodina odjede „na prázdniny“.

„Odjedou tam s rodinou a pak je to téměř vždy stejné - rodina se vrátí domů, ale bez děvčat,“ vysvětloval pro SVT jeden z pracování organizace.

Témata:  Švédsko děti uprchlíci

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy